Današnjim otvaranjem 1,2 milijuna kuna vrijednog reciklažnog dvorišta građanima omogućila dodatna usluga pravilnog, kvalitetnog i održivog gospodarenja otpada na Pazinštini.

Otvaranjem reciklažnog dvorišta omogućili smo našim korisnicima ograđeni i nadzirani prostor u kojem će moći zbrinuti odvojeno sakupljeni otpad iz kućanstva te  dodatno smanjiti mjesečne količine otpada koje odlažu. Nadamo se da će otvaranje ovog dvorišta zaustaviti nepropisno odlaganje otpada a pozitivno utjecati na razvoj kružne ekonomije i brige o zaštiti okoliša.

Reciklažno dvorište nalazi se u sklopu pretovarne stanice Jelenčići odnosno bivšeg odlagališta otpada „Jelenčići V“ a bit će otvoreno radnim danom kako slijedi: ponedjeljak, srijeda i petak od 8.00 do 14.00 te utorak i četvrtak od 8.00 do 18.00 sati. Reciklažno dvorište bit će također otvoreno svaku prvu subotu u mjesecu, od 8.00 do 12.00 kako bi se omogućilo korisnicima koji ne stižu svoj otpad dovesti i odložiti u tjednu, da to učine tijekom vikenda.

Dvorište mogu koristiti svi korisnici sustava odvoza otpada na području davatelja usluge (fizičke osobe), uz osobnu iskaznicu te uz prethodno odvajanje otpada kako bi ga u dvorištu samo odložili u odgovarajuće spremnike. 

Otpad koji korisnici mogu odložiti jest:

GRAĐEVINSKI OTPAD IZ KUĆANSTVA beton, cigla, crijep, keramičke pločice, razni izolacijski materijali, građevinski materijali od gipsa i sl. (do 400 kg godišnje- 200 u 6 mjeseci)

OTPADNA JESTIVA ULJA jestiva ulja i masti od prženja i kuhanja

AMBALAŽNI OTPAD papir, staklo, plastika, metal, višeslojna ambalaža - tetrapak, tekstil, drvo

OTPADNE GUME,

TEKSTIL odjeća, obuća, ručnici, posteljina, zavjese, torbe i sl.

ZELENI OTPAD trava, lišće, granje ukrasnog bilja i ostali slični vrtni otpad nastao na okućnicama i u domaćinstvima koja se ne bave nijednim oblikom komercijalne djelatnosti

ELEKTRIČNI I ELEKTRONIČKI OTPAD električni alati, informatička i telekomunikacijska oprema, toneri za pisače, kućanski uređaji, oprema široke potrošnje, rasvjetna oprema

OPASNI OTPAD baterije, akumulatori, lijekovi, maziva i motorna ulja, boje i lakovi, otapala, stari lijekovi i dr.

GLOMAZNI ili KRUPNI OTPAD Sva kupaonska, kuhinjska i vrtna oprema, podne obloge, dječja oprema, namještaj i ostali glomazni otpad - rolete, žaluzine, tende, madraci, ljestve samostojeće stepenice, zavjese, nosači za zavjese, vrata, staklo (okno), prozor, prozorski okvir invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce, sprave za vježbanje, veća sportska oprema, radijatori, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja...

Mediji:

http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/pazin-otvoreno-novo-reciklazno-dvoriste-vrijedno-1-2-milijuna-kuna