Uslijed jučerašnjeg nevremena i obilnih padalina na Pazinštini došlo je do ugrožavanja prohodnosti lokalnih cesta te manjih šteta na određenim područjima uz tok Pazinčice i u naselju Trviž, međutim sve su službe bile u pripravnosti i pravovremeno se postupilo sanaciji ugroženih područja.

Zbog velikog intenziteta oborina došlo je do odrona većih količina materijala, zatrpavanja oborinskih kanala i aktiviranja klizišta uz prometnicu u naseljima Bankovci, Baničići, Jukani, Smoljani, Zamaski dol, Ukotići te u Grdoselskom krasu i u naselju Petrovići.  

U naselju Rijavac došlo je do dizanja vodostaja Pazinčice kod mosta Sv. Jožefa  i poplavljivanja objekata u neposrednoj blizini mosta dok je u naselju Trviž došlo do prelijevanja nasipa i poplavljivanja poljoprivrednih površina. Pravodobnim intervencijama vatrogasaca i gradskih službi pristupilo se ispumpavanju viška vode te se osigurala sigurnost svih građana.

Gradonačelnik sa svojim suradnicima tokom noći obilazio je ugrožena područja kako bi se brzo i uspješno pristupilo rješavanju posljedica obilne kiše.

U suradnji s predsjednicima mjesnih odbora Kašćerga, Grdoselo i Zamask, tokom današnjeg dana intenzivno se pristupa radovima u cilju ostvarivanja cestovne prohodnosti koja će biti osigurana do kraja dana. Tokom sutrašnjeg dana nastavit će se s radovima sanacije.